Nya lagar mina vänner!

Fingeravtryck i pass

Svenska pass ska från och med den 1 juli förses med fingeravtryck. Det är bara nya pass som behöver ha avtrycket. Barn under sex år och personer som av fysiska skäl inte kan lämna fingeravtryck undantas från kravet. Fingeravtrycket ska lagras som ett chip i passet och syns inte för blotta ögat.


Apotekets monopol bryts

Apoteket har inte längre monopol på att sälja läkemedel. Nu kan privata apotek söka tillstånd hos Läkemedelsverket för att sälja mediciner som Apoteket AB tidigare haft ensamrätt på att sälja.


Utökat HUS-avdrag

Människor med tummen mitt handen får även de möjligheter att leva i vackert renoverade hem. Från och med 1 juli innefattar nämligen skatteavdraget på hushållsarbete även reparationer, underhåll, byggnadsarbete, målning och tapetsering. Det sammanlagda Hus-avdraget uppgår till högst 50 000 kronor per person och år.

Reglerna träder i kraft från och med den 30 juni, men kan tillämpas på arbete som utförts och betalts från och med den 8 december förra året.


Barnomsorgspeng

Välj den bästa barnomsorgen för just ditt barn, när barnomsorgspengen införs. Det är ett bidrag som följer barnet till den verksamhet som föräldrarna väljer. Kommunen måste ge sitt godkännande, men annars är det fritt fram att välja förskolor, fritidshem eller alternativa former av barnomsorg i privat regi.

Samtidigt måste kommunerna också ta emot barn från andra kommuner om det finns särskilda skäl.


Försök med sfi-bonus

Invandrare som är snabba att lära sig svenska ska på försök få en bonus. Genom ett försök i 15 kommuner ska man undersöka om språkinlärningen går snabbare genom att ett ekonomiskt bidrag hägrar. På så sätt hoppas man att fler snabbare och lättare ska få arbete.

Det där är bara några lagar, hela listan hittar du här!


  



  



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0